Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

"Αμάν Χαμάμ" Παραμύθια, Μουσικές και Τραγούδια της Ανατολής

                                                                      "Αμάν Χαμάμ" 

Παραμύθια, μουσικές και τραγούδια για χαμάμ της ανατολής... 

                                  ...μια πρωτότυπη παράσταση για ενήλικες και μεγάλα παιδιά 

               

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πόλη της Ανατολής, ζούσε μια γυναίκα, η όμορφη Γιασμίν. Κάθε φορά που πήγαινε στο χαμάμ, όλη η πόλη στεκόταν μαγεμένη να την κοιτά. Μέσα στις θολωτές καμάρες, η Γιασμίν απολάμβανε το λουτρό και τις περιποιήσεις, μα πιο πολύ απ’ όλα χαιρόταν όταν οι γυναίκες άρχιζαν να λένε ιστορίες και τραγούδια, ιστορίες σκεπασμένες με το πέπλο της μαγείας που κρύβουν τα χαμάμ, ιστορίες για πάθη και καημούς, για αγάπες κι έρωτες, για πλούσιους και φτωχούς, για άτυχους και τυχερούς.

Μια παράσταση με παραμύθια για χαμάμ και παραμύθια που λέγονται μέσα σε χαμάμ, γεμάτη ήχους κι αρώματα, τραγούδια και μουσικές της Ανατολής. Η παράσταση αντλεί από την πλούσια προφορική παράδοση των λαών, από πηγές και μαρτυρίες για τη ζωή μέσα στα Λουτρά, και βασίζεται στη μυθοπλασία και στους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.


Οι πηγές και οι μαρτυρίες για τη ζωή μέσα στα λουτρά, αναφέρουν ότι συχνά οι άνθρωποι περνούσαν σχεδόν όλη την ημέρα  στο λουτρό και εκτός από την περιποίηση του σώματος απολάμβαναν και τη συντροφιά.Το χαμάμ λειτουργούσε και σαν καφενείο, σαν χώρος συνάντησης και ανταλλαγής.Μετά το λουτρό  έτρωγαν και έπιναν, έπαιζαν μουσικές και έλεγαν ιστορίες από τα χρόνια τα πολύ παλιά, όμοιες μ' αυτές που λέμε στο  δικό μας "Αμάν Χαμάμ"!





Μια βόλτα στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, όπου είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε την παράσταση μας την άνοιξη του 2015, θα σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα των Λουτρών.
Μπαίνοντας στο χώρο υπάρχουν μικρά δωμάτια που ήταν τα αποδυτήρια γυναικών και ανδρών.
Τα αποδυτήρια αυτά είναι πλέον εκθεσιακοί χώροι και εκεί μπορείτε να δείτε αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στο λουτρό, όπως είναι το τάσι για να ρίχνουν πάνω τους νερό και τα ειδικά ξύλινα τσόκαρα για να εισέλθουν στο λουτρό.
Μαζί με τα αντικείμενα θα δείτε και λίγα μουσικά όργανα, όργανα που συνήθως έπαιζαν μέσα στα χαμάμ και έχουμε κι εμείς τη χαρά να μας συνοδεύουν στην παράσταση μας.Και αυτά είναι το κανονάκι, το λαούτο, το σάζι και τα κρουστά.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014 στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Παλιό Πανεπιστήμιο) στην Πλάκα.
Έκτοτε ταξιδεύει σε χώρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.





Συντελεστές:
Σύλβια Βενιζελέα: αφήγηση/καλλιτεχνική επιμέλεια
Lamia Bedioui: αφήγηση/τραγούδι
Λουκία Κωνσταντάτου: κανονάκι/κρουστά
Μαρία Παπαπετροπούλου: πολίτικο λαούτο/σάζι/κρουστά


Σελίδα της παράστασης στο facebook
https://www.facebook.com/Αμάν-Χαμάμ-Aman-Hammam





Πεντάλεπτο βιντεάκι με στιγμιότυπα από την παράσταση στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα τον Μάρτιο-Απρίλιο 2015 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Σύλβια Βενιζελέα/Sylvia Venizelea
+30 6980803428
sylviavenizelea@gmail.com
https://www.facebook.com/sylvia.venizelea
https://www.linkedin.com/sylvia venizelea