Βιογραφικό

Σύλβια Βενιζελέα


Πολυχώρος πολιτισμού "διέλευσις" ("Πλάσματα μικρά με δύναμη μεγάλη")



Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ("Η Δύναμη της Φύσης",Future Library) 


Από το 1989, και επί σειρά ετών, έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Θέατρο Μουσούρη, Θέατρο Επιδαύρου, κ.α.) και έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Μ. Βολανάκη, Γ. Ιορδανίδη, Γ. Μιχαλακόπουλο, κ.α. Έχει παίξει σε κινηματογραφικές ταινίες (“Μαραθώνιος” του Αντώνη Κόκκινου, “Εφάπαξ” του Ζαπατίνα, “Από την Άκρη της Πόλης” του Κ. Γιάνναρη).
Έχει διδάξει το μάθημα της θεατρικής αγωγής σε ομάδες παιδιών και ενηλίκων και έχει δουλέψει ως επιμορφώτρια θεατρικής αγωγής στο ΚΕΘΕΑ-Παρέμβαση (2008-2011).
Από το 2005 ως και σήμερα, ασχολείται επαγγελματικά με την Τέχνη της Αφήγησης. Ήταν ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών (2007-2013) και εργάστηκε συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια για την επίτευξη στόχων του φορέα. Συμμετείχε στην εκπαιδευτική επιτροπή της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης και δίδαξε σ’ αυτήν από το 2008 έως το 2013. Δούλεψε για τη διοργάνωση φεστιβάλ και δράσεων για την προώθηση της Αφηγηματικής Τέχνης καθώς και τη δημιουργία δικτύου ανάμεσα σε αντίστοιχους φορείς της Ευρώπης και μετακλήσεις ξένων αφηγητών. Ήταν υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων δύο  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Εκπαιδευτικές  Συμπράξεις Δια Βίου Μάθησης-Grundtvig) που είχε λάβει το Κέντρο από το ΙΚΥ και αφορούν  εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους στο χώρο του πολιτισμού και της αφήγησης / τίτλοι προγραμμάτων : “A.T.T.IC. – Local goes global” και ” MY.T.H.O.S – My traditional heritage, our stories”). Έχει  συμμετάσχει σε εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε ως εκπαιδευόμενη είτε ως εκπαιδεύτρια, σε ημερίδες και σε συνέδρια. Έχει λάβει μέρος στην ετήσια Ευρωπαϊκή Συνάντηση για τους φορείς της Αφήγησης (Fest – Federation of European Storytelling) στη Νορβηγία, την Αγγλία και την Ισπανία.Έχει λάβει μέρος σε εργαστήρια αφήγησης στην Ιταλία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Ουαλία (2011-2012). Έχει διδάξει σε εργαστήρια αφήγησης στην Ελλάδα και την Ιταλία. Έχει λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πάμε Σχολείο” του Κέντρου , το οποίο έλαβε την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2012. Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιούργησε και υλοποίησε αφηγήσεις για μη προνομιούχα σχολεία και κοινωφελείς οργανισμούς (σχολεία ειδικής αγωγής, διαπολιτισμικά σχολεία, παιδικά χωριά SOS, ορφανοτροφεία). Παράλληλα δημιούργησε σειρά παραστάσεων αφήγησης με διαφορετικές θεματικές.



“Mysteries in Europe”  Maratón de Cuentos de Guadalajara (Φεστιβάλ Αφήγησης στην Ισπανία) 

Ως ελεύθερη επαγγελματίας, συμμετείχε στο τριήμερο σεμινάριο με τίτλο “Mysteries in Europe” που πραγματοποιήθηκε στη Γουαδαλαχάρα (Ισπανία) και διοργάνωσε το Φεστιιβάλ Αφήγησης “21st Storytelling Marathon” , με συμμετέχοντες αφηγητές και πανεπιστημιακούς απ’ όλη την Ευρώπη και με την υποστήριξη της ευρωπαίκής ένωσης (Programme Culture 2007-2013) – Iούνιος 2012.
Συνεργάστηκε ως εξωτερική συνεργάτης με το πρόγραμμα Future Library και υλοποίησε αφηγήσεις- εργαστήρια σε Βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα(Καλοκαίρι 2013 και 2014).
Υλοποίησε σεμινάριο αφήγησης στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας στην Πλάκα, με τίτλο “Κουβαλώ ιστορίες” (Νοέμβριος 2013-Ιούνος 2014).
Υλοποίησε αφηγήσεις και εργαστήρι για παιδιά σε μηνιαία βάση στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Μίμης Βασιλόπουλος” του Δήμου Χαλανδρίου.

Τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε συνεργασία με τον Πολυχώρο Πολιτισμού “Διέλευσις” στην Κυψέλη. Δημιούργησε παραστάσεις αφήγησης μύθων και παραμυθιών από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, δυο Κυριακές το μήνα, με διαφορετική θεματική κάθε μήνα.
Συνεργάστηκε με τη Νορβηγική Πρεσβεία: 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου, δίνοντας δίγλωσση παράσταση μαζί με την αφηγήτρια Sara Birgitte Ofsti (αφήγηση ελληνικών και νορβηγικών παραμυθιών, Αύγουστος 2013) και στις εκδηλώσεις της European Day of Languages 2013 (αφήγηση νορβηγικού παραμυθιού), στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Φεστιβάλ Ολύμπου-Ελληνικά και Νορβηγικά παραμύθια 

Μουσική σκηνή 1001 Ιστορίες ("Αμάν Χαμάμ")
Τον Ιούνιο του 2014 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η παράσταση "Αμάν Χαμάμ" με ιστορίες, μουσικές και τραγούδια της ανατολής στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα με την σύμπραξη της τραγουδίστριας-αφηγήτριας Lamia Bedioui και μουσικών και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα και σε ποικίλους χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας (Σύλβια Βενιζελέα,Lamia Bedioui,Λουκία Κωνσταντάτου,Μαρία Παπαπετροπούλου).


Οι ιστορίες της έχουν ταξιδέψει...


Έχει αφηγηθεί παραμύθια και μύθους σε ποικίλους και διαφορετικούς χώρους: σχολεία γενικής αγωγής όλων των βαθμίδων (Αττική, Κέρκυρα, Λήμνο, Κύθνο), σχολεία ειδικής αγωγής (Γυμνάσιο Ιλίου, Δημοτικό Ζεφυρίου, Αχαρνών και Πεντέλης), πολιτιστικούς χώρους (Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, Πολυχώρο Πολιτισμού “Διέλευσις”, Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου,PLAYGROUND for the arts), μουσεία (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσ/νίκη, Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής στην Αθήνα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα,Λουτρό των Αέρηδων), αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαίο Θέατρο Καρθαίας στην Κέα, Καβείρια στη Λήμνο), πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμων (Δυτικής Μάνης, Μοσχάτου, Χαλανδρίου, Μεταμόρφωσης, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης),θέατρα (Θεατράκι Δρυοπίδας στην Κύθνο,Θέατρο Ακαδήμεια) χώρους διαμονής και φροντίδας παιδιών  ( Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη και στην Κυψέλη, Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη, Στέγη Ανήλικων Αρρένων στον Περισσό), Βιβλιοθήκες (Εθνική Βιβλιοθήκη και Δημοτικές Βιβλιοθήκες-Βορέειος Αμαρουσίου, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ραφήνας-Πικερμίου, Πεντέλης,Παιδική Βιβλιοθήκη “Μίμης Βασιλόπουλος”, Σπάτων, Δάφνης, Λέρου, Λειψών-), χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας (Flocafe στα Βριλήσσια, Μπυραρία “Tar” στα Πατήσια, Καφέ-Bar “Κουκουμάβλα” στην Πάτμο με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Πάτμου “Η Πάτμος των Χρωμάτων”,Συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος,Death Disco,Μουσική Σκηνή 1001 Ιστορίες,κα), και σε ποικίλους και διαφορετικούς χώρους συνάθροισης (ωδεία,εστίες προσκόπων,πολιτιστικούς συλλόγους,πάρκα,πλατείες,Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο,κλπ).
Έχει παρουσιάσει παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα (2007, 2008, 2010, 2011, 2012) / Φεστιβάλ Μύθων στη Λήμνο (2009-2010-2011-2012) / Αραβικό Φεστιβάλ στην Κέρκυρα (2011) / Ημέρες Παραμυθιών-Παραμύθια χωρίς σύνορα, στην Αγία Βαρβάρα (2011) / 1ο και 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου, Έκφρασης και Δημιουργίας,  διοργάνωση Περιφέρεια Νοτίου Αττικής (2011,2012) / Διήμερο παιδικής δημιουργίας στον Άλιμο(2012) / Μικρόπολις- Διήμερες εκδηλώσεις για τους γονείς και τα παιδιά στην Τεχνόπολη Αθηνών (2012 )/ “Πες μου μια ιστορία” Φεστιβάλ Αφηγήσεων στο χώρο πολιτισμού “Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων” στην Κυψέλη (Μάιος 2013)/42ο Φεστιβάλ Ολύμπου στο Δίον/Πολιτιστικό Φεστιβάλ Δυτικής Μάνης/1ο και 2ο Φεστιβάλ Παράδοσης,Πολιτισμού και Τεχνών “…στου Ολύμπου την αυλή” (Ελασσόνα, 2013 και 2014),"Στον Αστερισμό της Αμοργού"/Φεστιβάλ Αλληλέγγυας& Συνεργατικής Οικονομίας/Festival du Conte en Uzege στη Γαλλία (2009 και 2010) / Maraton de los cuentos στην Ισπανία (2011 και 2012) / Festival Internationale di Storytelling στη Ρώμη (2011) / στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος δια βίου μάθησης (Grundtvig) με τίτλο “MY.T.H.O.S” έχει συμμετάσχει με αφήγηση ιστοριών στο Warsaw Storytelling Festival και στο Beyond the Border στην Ουαλία (2011-2012).


Λουκία Κωνσταντάτου (κανονάκι), Μαρία Παπαπετροπούλου (λαούτο),Σύλβια Βενιζελέα (αφήγηση)/"Ιστορίες του φεγγαριού και του σκότους"



Συχνά συνεργάζεται με καλλιτέχνες (αφηγητές, μουσικούς, εικαστικούς) και εκπαιδευτικούς, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αφήγησης ή του εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδιάζει και υλοποιεί. Δημιουργεί παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. 
Οι αφηγήσεις γίνονται με τρόπο άμεσο και παραστατικό, με υλικό και έμπνευση από τις προφορικές παραδόσεις των λαών,την ποίηση,το ρυθμό, τις αληθινές ιστορίες και τις άπειρες δυνατότητες των αυτοσχεδιασμών.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ΚοινΣΕπ Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης "Μυθολόγιο" (https://mythologion.wordpress.com).
Με την υποστήριξη του φορέα, οργανώνει, δημιουργεί και συμμετέχει σε εκδηλώσεις για την προώθηση της προφορικής αφήγησης σε κάθε της μορφή (Λέσχη αφήγησης, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα,φεστιβάλ,ημερίδες,παραστάσεις,κλπ)

Ενδεικτικά αναφέρονται τίτλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παραστάσεων για παιδιά ή ενήλικες που έχει δημιουργήσει:


"Πλάσματα μικρά με δύναμη μεγάλη" 
"Παραμύθια από πηλό"
"Περσέας, μια ζωή σαν παραμύθι"
"Μάγισσες και Κόρες"
"Μασκαρέματα και ξεγελάσματα" (για τις μέρες των Αποκριών)
"Θάματα και καρκατσέλια" (για τις μέρες των Χριστουγέννων)
"Η Δύναμη της Φύσης" 
"Τα παραμύθια της πλώρης"
"Χίλιες και μία ιστορίες"
"Δίχως να ξέρεις πως και που"
"Ιστορίες του φεγγαριού και του Σκότους" (ιστορίες με έμπνευση το φεγγάρι)
"Αμάν Χαμάμ" (ιστορίες με έμπνευση τα ιστορικά χαμάμ)

Στοιχεία επικοινωνίας:

τηλέφωνο
 +306980803428

email
sylviavenizelea@gmail.com

facebook
https://www.facebook.com/sylvia.venizelea
https://www.facebook.com/groups/sylviavenizelea/

Linkedin 
https://www.linkedin.com/in/sylvia-venizelea-6a009a69?trk=nav_responsive_tab_profile

Βlog 
https://sylviavenizelea.blogspot.gr


Άλμπουμ φωτογραφιών από αφηγήσεις και συνεργασίες
https://plus.google.com/u/0/photos/112127514380706725298/albums/6319541116344302337?authkey=CImPvsyL0pTrBA



"The story is told eye to eye, mind to mind, and heart to heart."
Scottish Traveller Proverb






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Σύλβια Βενιζελέα/Sylvia Venizelea
+30 6980803428
sylviavenizelea@gmail.com
https://www.facebook.com/sylvia.venizelea
https://www.linkedin.com/sylvia venizelea