Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη χρονιά 2016-17

      Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία και ομάδες παιδιών                                    
Καλό μήνα και καλή σχολική χρονιά σε όλους !
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχω δημιουργήσει με σεβασμό και αγάπη για τα παιδιά  έχουν αναρτηθεί με λεπτομέρειες εδώ https://sylviavenizelea.blogspot.gr/p/blog-page.html
Είμαι στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση ή παραπάνω πληροφορία.

Τα προγράμματα προσφέρονται σε σχολεία, κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση, καθώς και σε ομάδες παιδιών άτυπης εκπαίδευσης ή σε χώρους ψυχαγωγίας ή συνάθροισης παιδιών.
Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις ηλικίες από 3 ετών και πάνω.

Παραμύθια των λαών και ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας.Μαγικά και κλιμακωτά παραμύθια, μύθοι ζώων,ευτράπελες ιστορίες και ιστορίες σοφίας,παραδόσεις, έθιμα ,τραγουδάκια,αινίγματα και παροιμίες είναι η πηγή έμπνευσης και το υλικό των προγραμμάτων.

Παραμύθια σε μια εποχή που μας δυσκολεύει από πολλές μεριές , η παραμυθία μας δίνει δύναμη,γνώση,συναίσθηση και την αγκαλιά που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το δρόμο μας και να βοηθήσουμε κι άλλους να πράξουν το ίδιο.

Με την τέχνη και την τεχνική της αφήγησης ξαναθυμόμαστε ότι το απλό και λιτό,το βαθύ και ουσιαστικό,το άυλο και όχι το υλικό είναι αυτά που μας οδηγούν στο μονοπάτι που μας χαμογελά το φως.Η αμεσότητα της προφορικής αφήγησης γεννά την επικοινωνία, η επικοινωνία οδηγεί στην κατανόηση, η κατανόηση στην αποδοχή, η αποδοχή στην ηρεμία και την ειρήνη.
Συχνά ακούμε  ανθρώπους που θεωρούν ότι μιλάνε ρεαλιστικά  να λένε "δε θέλω παραμύθια, τα παραμύθια λένε ψέμματα".Ίσως αυτό είναι ένα ψέμα στον εαυτό μας.Τα παραμύθια είναι γεμάτα ψέμματα που λένε πάντα την αλήθεια.Οι ιστορίες είναι φανταστικές, συνέβησαν σε τόπο άχρονο, μα μέσα στο ψέμα τους είναι κρυμμένη η αλήθεια, ίσως αυτή που δεν θέλουμε να δούμε.Γιατί οι ιστορίες στους μύθους και στα παραμύθια είναι μεταφορές.Μας μεταφέρουν μέσω των συμβόλων σε άλλους κόσμους, ψυχικούς και μας φέρνουν σε επαφή με τις ρίζες μας και τις αρχέγονες δυνάμεις μας, όπως αναφέρει ο σπουδαίος J.Cambell μιλώντας για τη μυθολογία.Κι αυτές οι ρίζες, με όποια έννοια τις αντιλαμβάνεται κανείς, είναι πολύτιμες για να σταθούμε όρθιοι εμείς και τα παιδιά μας.

Ο Νίκος Καββαδίας με τη φωνή ενός μικρού κοριτσιού στο βιβλίο του "Λι" δείχνει με τρόπο απλό και όμορφο τη δύναμη και την αξία της προφορικής αφήγησης.Το κορίτσι μένει σε μια πλωτή πολιτεία και ποτέ της δεν έχει πάει κάπου αλλού.

Ένας επισκέπτης τη ρωτά:
-Δεν θα 'θελες να δεις το Χονγκ Κονγκ;Να βγεις έξω;

Κι εκείνη λέει:
-Το ξέρω καλά.Κάθε εφτά μέρες έρχεται ο δάσκαλος και ο παραμυθάς.Ο ένας μας μαθαίνει γράμματα.Ο άλλος μας ιστοράει τις δυο πολιτείες.Μπορώ αν θέλεις να σε γυρίσω στην πιο δύσκολη συνοικία και να σε φέρω πίσω χωρίς να χάσω το δρόμο.Δοκιμάζουμε;

Και σε άλλο σημείο το κορίτσι λέει :
"Εγώ,ξέρω και διαβάζω.Όμως μου αρέσει να μου τα ιστοράνε. Έτσι καταλαβαίνω καλύτερα"

( από το βιβλίο "Λι" του  Νίκου Καββαδία, εκδόσεις Άγρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Σύλβια Βενιζελέα/Sylvia Venizelea
+30 6980803428
sylviavenizelea@gmail.com
https://www.facebook.com/sylvia.venizelea
https://www.linkedin.com/sylvia venizelea